Psycho­motorisch talent

Kinderen met een psychomotorisch talent hebben de capaciteit om heel veel energie te hebben. Ze houden van lichamelijke activiteiten waarbij ze die energie mogen uitleven. Die energie kan zich ook uiten in snel en veel praten. Soms zo snel dat de oren van de luisteraar het niet bij kunnen houden. Ze zijn niet dol op stil zitten en vaak beweegt er eigenlijk altijd wel iets aan deze kinderen. Zodra ze wakker zijn, zijn ze “aan”!

Kracht, valkuil en uitdaging

Het hebben van een psychomotorisch talent is een kracht. Het geeft kinderen een enorme drive om te bereiken wat ze willen bereiken. De valkuil zit vaak in het kanaliseren van al die energie. De energie kan overweldigend zijn voor hun omgeving en dit kan zorgen voor negatieve reacties die funest zijn voor hun zelfbeeld. Zeker als er naast dit talent sprake is van een emotioneel talent.

De uitdaging is leren hoe je deze enorme energie kanaliseert zodat het geen ongeleide energie wordt, maar energie die omgezet wordt in innerlijke drive en je helpt om je persoonlijke doelen te behalen.

Probleem voor jezelf of je omgeving?

Een misdiagnose ADHD ligt bij deze kinderen op de loer omdat het lastig kan zijn voor hun omgeving om hen te helpen hun energie te kanaliseren. Wanneer deze kinderen negatief benaderd worden vanwege hun energie, neemt emotionele spanning toe. Bij emotionele spanning wordt de energie juist meer ongeleid en zal het kind bijvoorbeeld meer impulsief gedrag kunnen laten zien.

Inzetten op gedrag veranderen zorgt ervoor dat er een negatieve spiraal kan ontstaan waardoor het gedrag steeds verder toeneemt doordat de emotionele spanning toeneemt. Het kind en zijn omgeving komen op deze manier muurvast te zitten.

Moto

Moto is de draak die symbool staat voor het psychomotorisch talent. In het kinderboek lees je over haar tomeloze energie en enthousiasme. Hierin komt ook naar voren dat het voor kinderen met een sterk zintuiglijk talent (die behoefte hebben aan minder prikkels) wel eens lastig kan zijn om bijvoorbeeld een broertje of zusje met een sterk psychomotorisch talent te hebben. Het lichaam is erg belangrijk voor kinderen met dit talent. Emotionele spanning wordt vaak via het lichaam verwerkt en soms kan dus een kwartier trampoline springen veel meer helpend zijn dan een lang gesprek als het kind zich niet fijn voelt.

Uiting van overprikkeling of onderprikkeling van ander talent

Je kunt een toename zien van ongeleide energie van het psychomotorisch talent wanneer er bij een ander talent sprake is van onderprikkeling of overprikkeling. Zo kun je bij een intellectueel getalenteerd kind dat niet genoeg uitgedaagd wordt een toename zien van de ongeleide energie.

 Het werkt dan compleet averechts om dit kind op gedrag aan te spreken wanneer er geen aandacht gegeven wordt aan de intellectuele onderprikkeling. Het kan een sterke signaalfunctie hebben, maar dan moet dit gedrag wel als zodanig worden herkend.

Klik op de andere Intenso-draken en ontdek de verschillende talenten:

Denko

Intellectueel
talent

Zinto

Zintuiglijk
talent

Beeldo

Beeldend
talent

Voelo

Emotioneel
talent