Intel­lectueel talent

Kinderen met een intellectueel talent hebben een voorliefde voor denken. Ze hebben een sterke drang tot weten en stellen vaak oneindig veel waarom-vragen. Het zijn nieuwsgierige kinderen met een enorme leerhonger. Al op jonge leeftijd stellen zij levensvragen die niet bij hun leeftijd passend zijn.

Kracht, valkuil en uitdaging

Het hebben van een intellectueel talent is een kracht. Zoals bij iedere kracht horen er ook valkuilen en uitdagingen bij. Een voorbeeld van zo’n valkuil is het doorschieten in denken over een probleem. Alles steeds opnieuw analyseren wat kan leiden tot piekeren. Omdat je diep over dingen na kunt denken, kun je je hierin verliezen. Je kunt het denken ook inzetten als strategie wanneer je naast een intellectueel talent een emotioneel talent hebt.

Het voelen wordt dan weggeredeneerd waardoor iemand uit contact met zichzelf raakt. Het is belangrijk om te leren hoe je je intellectueel talent vóór je kunt laten werken.

Intellectueel talent dus hoge schoolresultaten?

Bij kinderen met een sterk intellectueel talent wordt vaak verwacht dat zij het goed zullen doen op school. Dit is echter niet altijd het geval. Sommige kinderen zijn enorm gedesillusioneerd wanneer zij eindelijk naar school gaan om te leren, maar ze in hun ogen helemaal niet leren wat ze willen leren. Zij hebben vaak andere interesses dan hun leeftijdgenoten en dat maakt de aansluiting niet altijd vanzelfsprekend.

Voor deze kinderen is het belangrijk om met deze desillusie aan de slag te gaan. Wat heeft dit kind nodig om te ontwikkelen en het gevoel te hebben echt te leren?

Denko

Denko is de draak die symbool staat voor het hebben van een intellectueel talent. In het kinderboek lees je de kenmerken terug die passen bij Denko. Met de Denko gesprekskaarten kun je een duidelijker beeld krijgen van het intellectueel talent van een kind. Ze kunnen ook ingezet worden om over de verschillende kenmerken in gesprek te gaan. Met de Denko-opdrachten uit het ChillSkillz spel kan een kind leren hoe het op prettige wijze zijn talent kan prikkelen.

Intellectueel talent in ontwikkeling

Kinderen met een intellectueel talent hebben een sterke behoefte aan leren. Om het talent te laten ontwikkelen is het belangrijk dat zij in deze behoefte kunnen worden voorzien. Op school betekent dit vaak dat er een aanpassing in het onderwijsaanbod nodig is om het kind echt uit te kunnen dagen zijn talent in te gaan zetten.

 Hierover leer je alles in de Intenso Coach opleiding die bedoeld is voor professionals in onderwijs, kinderopvang en jeugdhulpverlening.

Klik op de andere Intenso-draken en ontdek de verschillende talenten:

Moto

Psycho­motorisch
talent

Zinto

Zintuiglijk
talent

Beeldo

Beeldend
talent

Voelo

Emotioneel
talent