Beeldend talent

Kinderen met een beeldend talent beschikken over een sterk creatief denkvermogen. Zij hebben een grote fantasie en denken “out of the box”. Zij komen met creatieve oplossingen en bedenken graag zelf de spelletjes en de spelregels. Ze genieten met volle teugen wanneer zij hun beeldend talent in mogen zetten bij creatieve (denk)opdrachten. Al kan het frustrerend zijn wanneer hun jonge handen nog niet kunnen maken wat hun creatieve hoofd bedenkt. Het hebben van een beeldend talent heeft dan ook weinig te maken met goed kunnen knutselen. Het gaat echt om je creatieve en beeldende manier van denken.

Kracht, valkuil en uitdaging

Het hebben van een beeldend talent is een kracht. Helaas is die kracht soms eerder belemmerend dan bevorderend voor hen in het onderwijs. Het onderwijs is convergent en bottom-up ingericht, terwijl deze kinderen vaak divergent en top-down denken. Sommige van hen kunnen moeite ervaren met het aanleren van talig denken omdat zij sterk visueel denken. (beelddenken). Zeker gecombineerd met een intellectueel talent kan dit zorgen voor veel frustratie bij kinderen. Het is voor kinderen met dit talent vaak erg fijn om te leren over volwassenen met dit talent die dit op latere leeftijd hebben ingezet om mooie dingen te ontwikkelen en bedenken. Zoals Einstein al zei: “imagination is more important than knowlegde”. In die verbeelding zit juist een hoop kracht!

Angstig

Het hebben van een grote fantasie kan soms ook angstig maken. Als je je alles zo levendig kunt voorstellen dat het echt is, kan je brein het onderscheid niet maken en voel je dus de bijpassende emoties. Kinderen met een beeldend talent naast een emotioneel en intellectueel talent kunnen bijvoorbeeld hele filmpjes in hun hoofd zien van dingen die allemaal mis kunnen gaan en de bijbehorende emoties al diep ervaren. Ga dan nog maar eens een uitdaging aan.

Gelukkig werkt het ook de andere kant op en kun je dit talent leren inzetten om jezelf te versterken om juist dit in te zetten om uitdagingen aan te kunnen gaan.

Beeldo

Beeldo is de draak die symbool staat voor het beeldend talent. In het kinderboek lees je over de krachten en valkuilen van Beeldo. Met de Beeldo gesprekskaarten kun je het beeldend talent van een kind in kaart brengen. Samen kun je in gesprek over wat het betekent om dit talent te hebben. In het ChillSkillz spel vind je creatieve denkopdrachten die bedoeld zijn om Beeldo te prikkelen op positieve manier.

Klik op de andere Intenso-draken en ontdek de verschillende talenten:

Moto

Psycho­motorisch
talent

Denko

Intellectueel
talent

Zinto

Zintuiglijk
talent

Voelo

Emotioneel
talent